Hjertemod – Narayani Lohmann og det inderste hjertekammer

Af Anduena Hajdari

”Bag inspirationen til Narayani ́s kunst ligger en drivkraft af længsel efter at styrke det frie og vilde i en selv. Midt i hendes dybe og fyldige illustrationer finder du rå og ærlige følelser, som skildrer det sanselige, det utæmmede, det modige og det sensuelle”.

Via sin kunst inviterer Narayani dig til at gå på opdagelse inde i dig selv og møde dine indre sider: Især de utæmmede sider af det feminine er på spil, når Narayani pensler rungende farver på sit lærred, og skildrer livets mystik.

På Brolæggerstræde hænger Hjertemod: Et maleri med en frygtløs kvinde (måske mand?) ridende på en smuk tiger. “Hjertemod symboliserer mellemrum af tanker, det tomme tankerum, en styrke af det inderste hjertekammer af en selv,” fortæller kunstneren fra Værløse, som i over 20 år har malet malerier. “Forestil dig, at hjernen er en radio af tanker, som oftest ikke kan slukke for de negative tanker. Hjertemod er en pause fra den tankestrøm.”

At Hjertemod har fået lov til at hænge hos Exitcirklen er der en helt særlig grund til, den vækker nemlig viljen fra hjertet, som ikke nægter at stå model til vold og undertrykkelse: Den vilje, som bryder fri og kommer frem, når radioen stilner af.

I kriser ligger en invitation til forandring

Bag inspirationen til Narayani ́s kunst ligger en drivkraft af længsel efter at styrke det frie og vilde i en selv. Midt i hendes dybe og fyldige illustrationer finder du rå og ærlige følelser, som skildrer det sanselige, det utæmmede, det modige og det sensuelle. Og via sine skildringer ønsker hun at give en smagsprøve på tilskuernes egen indre hjertemod. “Ens måde at være på smelter sammen med alt andet, og i mørket af magtesløshed og angst vokser nyt lys og viser vejen ud. Det er dét, min kunst er med til at skabe; En vej ud,” fortæller hun.

Det magiske feminine

Som kvinde selv skildrer Narayani sit eget syn på livet og det inderste hjertekammer på sig selv, derfor er det nærliggende, at hun fokuserer på kvinden i kunsten. Med den ønsker hun nemlig at inspirere kvinder i at ære og elske sig selv. “Min kunst er dog ikke kun henvendt til kvinden, den inspirerer også mænd og deres feminine sider, eller deres relation til det feminine,” kommenterer hun. “Jeg håber, at min kunst skaber plads til at kigge indad og udforske sine egne sjælskvaliteter. For i min kunst ligger der nemlig en invitation til at få dybere kontakt med sine indre sider. Derfor er mine malerier oftest havnet hos psykologer og terapeuter.”